Restauratie Stolp boerderij

Deze opdracht behelst de volledige restauratie van een stolpboerderij met dubbel vierkant. De vierkantspalen en schoren zijn in het geheel vervangen waarbij de originele houtverbindingen zijn teruggebracht. Daarnaast is een nieuw dakbeschot aangebracht en is de rieten kap vervangen met een extra isolatielaag ertussen.

Ook is al het houtwerk aan de buitenkant (kozijnen, deuren, boeidelen etc.). Tot slot is ook het houtwerk aan de binnenzijde verzorgd. Denk daarbij aan trap, aftimmering, deuren, kozijnen en wanden.
 
De restauratie is gedaan in een van te voren afgesproken uurtarief. De regie over de restauratie is gezamelijk met de opdrachtgevers gevoerd.

De restauratie is begonnen in oktober 2008 en het eerste woongedeelte is in februari 2011 opgeleverd. In een later stadium zal het tweede woongedeelte worden opgeleverd alsook de (voormalige) stal. Daarnaast zal ook nog een nieuwe schuur worden gebouwd.

Voor alle specialistische werkzaamheden zoals rietdekken, metselwerk, installaties, en een deel van het schilderwerk zijn aparte firma’s ingehuurd. Al het timmerwerk is door timmerbedrijf Friso uitgevoerd.

Situatie aanvang renovatie 2008
  Vervangen dak
Vervangen dak
  Nieuwe palen en deel van het overige houtwerk
  Aanbrengen verdieping
  Vervangen oude buitenmuur
  Nieuwe houten gevel zijkant
  Detail balken in slaapkamer
  Woonkamer met darsdeuren
Woonkamer met vide, trap nog in aanbouw
  Trap geplaatst
Woonkamer met vide
  Eindresultaat van de keuken
Eindresultaat woonkamer
 

Vervanging vierkantspalen

Timmerbedrijf Friso is gespecialiseerd in de ambachtelijke houtbewerking. Om een kijkje te geven in het vakmanschap wordt hieronder een overzicht gegeven van de vervanging van 1 van de vierkantspalen van de boerderij.

  Begin situatie
Ondersteunen constructie
  Verwijderen paal
Paal is verwijderd, constructie ondersteund
  Plaatsen nieuwe paal
Houtverbinding maken voor de schoren
  Eindresultaat houtverbinding
Plaatsen schoren
  Paal geplaatst met nieuwe schoren
Detail van de houtverbinding van de schoren
  Detail van de houtverbinding van de schoren
Eindresultaat